Jaarverslagen VNA

Een jaarverslag is niet om in een la te eindigen, vond de directeur van de stichting Verenigde Nederlandse Apotheken. Via de Practicum Grafimedia Groep kreeg ik het verzoek om een opvallend jaarverslag te maken. Thema: medicijnen en voeding. Het 'themaverhaal', gelardeerd met originele recepten, was afkomstig van culinair historica Anne Scheepmaker. Waarin ze schreef dat de eerste kookboeken die we kennen afkomstig zijn van medici. Uit haar omvangrijke bibliotheek kreeg ik een paar zeer oude exemplaren mee. Dankzij de plaatselijke groenteman en met behulp van mijn eigen kookkunst visualiseerden we ingredienten: bouillon, kruiden, tomaat, komkommer, watermeloen, gefotografeerd op een lichtbak met een studioflitser eronder. Dat deed 't 'm.
Een jaar later ging het over 'drank en medicijnen, met een tekst van Ivan Wolffers en recepten van een jonge barman die gespecialiseerd was in cocktails. Voor het omslag gebruikte ik pakpapier, een soort camouflage van de vluchtige inhoud. Het jaarverslag - idee van de opdrachtgever - werd verpakt in eenzelfde anoniem kartonnen doosje met twee ampul/proefflesjes beerenburg en een proefglaasje. Over de top, naar later bleek. Het jaarverslag is in die vorm niet uitgebracht en de gehele oplage is blijven staan.
Daarna - nog één keertje - is op het thema 'bedrijfsoverdracht' nog een jaarverslag gemaakt, naar het thema van de 'beeldroman'. Mierzoete romantiek leukt een doorgaans saai onderwerp flink op.