De Inrichting

De Inrichting is een speeltuin. Een veilige omgeving waarin 8 prettig gestoorden hun creativiteit kwijt kunnen. Voor mijzelf is het een vriendenclub waarin ik dingen heb mogen doen die nergens, maar dan ook echt nergens anders op deze schaal mogelijk zouden zijn: de gecombineerde inzet van taal, muziek, vormgeving.

De Inrichting bestaat sinds 1999 in de huidige vorm en sinds die tijd heeft deze club in Wijk bij Duurstede en in de regio een reputatie als maker van bijzondere (theater-)projecten.
Voor al die projecten is ook grafisch materiaal ontworpen. Een bloemlezing hieruit is hier afgebeeld, de rest is te zien op www.de-inrichting.nl

Mauthausen als rode draad door de tijd
Karel Schneider zocht in 1998 medestanders bij de uitvoering van een idee: de Mauthausenliederen van Theodorakis, gezongen door een volkskoor. Zo kwamen we elkaar tegen: Karel, amateur-fotograaf Henny Demoed, musicus Ronald de Haan, en ik. Deze Mauthausenliederen zijn op 4 mei 1998 uitgevoerd in de Grote Kerk. Deze theatrale uitvoeringen zijn nog eens overgedaan in 2002, 2006 en 2010 op diverse plekken en in samenwerking met verschillende gezelschappen. In deze latere jaren in combinatie met Requiem voor de Mens, een stuk van Rob Goorhuis, waarvoor ik ooit de tekst schreef.

Koning van Katoren (2000) werd opgevoerd tijdens de feestelijkheden rond Wijk 700 jaar Stad. In een theatertent De Rups, aan het evenemententerrein van de Hordenweg. 7 opvoeringen, 7 keer uitverkocht. Het decor bestond in feite uit een groot wit gordijn dat kon worden ingezet als projectiedoek. Met enorme zetstukken, zoals 'draagbare kerken' werden de dertien bedrijven gespeeld. Grafisch materiaal: een langwerpige blauwe poster, een flyer, en als toegangskaart een heuse kaartenwaaier 'groeten uit...'

Daartussendoor gaf ik vorm aan wat bescheidener projecten: 'Wasvrouwen(2002), 'De Koningin van Paramaribo', 'Typografische Dronkenschap(2004)', een CD met nieuwe sinterklaasliedjes (2005).

De grootste klus van De Inrichting totnutoe is 'Hester' (2009), een muziektheaterspektakel waarvoor ik de muziek schreef en daarin ideeën verwerkte van Hiekelien van den Herik, waarna Ronald de Haan het geheel instrumenteerde. Ook de grafische vormgeving van het project inclusief een eigen interne nieuwsbrief ('Het Schavot') moest aangepakt worden. In samenwerking met kostuumontwerpster Mieke Pauline van Veenhuisen deed ik het productie-ontwerp, en - onvermijdelijk - was ook de productieleiding mijn taak, naast regisseur Karel Schneider en zakelijk leider Wijnand Eissens, die tijdens de uitvoeringen van 'Hester' op de uitvoeringsplek Steenfabriek De Bosscherwaarden fungeerde als 'locatiemanager'.

De huisstijl van De Inrichting fungeert louter als een toegevoegd stempel op projecten die geheel hun eigen karakter uitstralen. Voor het beeldmerk maakte ik gebruik van het lettertype 'Disturbance'. Gestoord gebruik van kapitalen en onderkast door elkaar, alsof hierarchie er niet toe doet. De Inrichting in optima forma.