Kinderopvang 't Knikkertje

De stichting Kinderopvang in Wijk bij Duurstede heeft tijdens haar leven vanaf begin jaren '90 als zelfstandige organisatie gebruik gemaakt van een door toeval ontstaan beeldmerk. Tijdens de schetsfase voor hun huisstijl lag er een handje knikkers uit het speelgoed van mijn kinderen op een vel wit papier op mijn werktafel. Juf en kindjes, Herder en schaapjes, Moeder en koters. Kleur en licht van het glas werden gereflecteerd in de schaduw op het papier. Een mooi gezicht, maar ook reproduceerbaar? Ik belde de fotograaf Hans Dirksen, die zijn enorme platencamera opstelde in mijn keuken vanwege de juiste lichtval. Druk van dit beeld op papier leverde in het niet-digitale tijdperk grote problemen op bij de lithograaf. Pas jaren later, toen de dia van Hans Dirksen onder mijn scanner kon worden gelegd en in Photoshop worden bewerkt, kwam de kracht van het beeld echt op papier terecht. Tot 2008 is de stichting Kinderopvang er als een kind zo blij mee geweest.

Streepjes, streepjes, streepjes

Het gebruik van vectorbeeld, opgebouwd uit lijnen en vullingen en gemaakt in bijv. Adobe Illustrator, heeft tegenover pixelbeeld als voordeel dat je ze oneindig kunt vergroten en verkleinen zonder dat er verlies in de beeldkwaliteit ontstaat. Al snel na mijn 'digitalisering' in 1994 zorgde dat voor mijn herontdekking van een verloren gewaande techniek: 'scraperboard'. Reclametekenaars die in de jaren '30 t/m '50 zonder gebruik van een duur koperrastercliché toch snel leuke illustraties wilden maken, deden dit door te krassen in een geprepareerd stuk karton. Onder een dunne witte kalklaag zat zwart board. Kammetjes, mesjes en ander schraapgereedschap zorgden voor een variatie aan lijndiktes en structuren.
Voor Abstede SPW, een MBO-school in oprichting van ROC ASA, ontwikkelde ik een zonnetje dat zowel op briefpapier als op een betonmuur fraai moest blijven ogen. In nagenoeg dezelfde periode ging de boekdrukkerij van de Wijkse drukkerij Hentenaar verhuizen naar Nieuwegein en werd het boekdrukbedrijf Hentenaar Boek opgericht. Directeur Pim van Dort vroeg mij om de huisstijl te ontwerpen. Omdat een drukkerij alles uit de kast kan halen, hoefde ik mij niet in te houden. Het hele drukproces werd gevisualiseerd.